Navigácia

  • Z mimoškolskej výchovy

    Z mimoškolskej výchovy

    Keďže je tu čas predvianočný, chceme Vám milí žiaci, priblížiť  a pripomenúť tradície a zvyky počas vianočných sviatkov.

    Vianoce sú sviatky pokoja, lásky, hojnosti, bohaté na tradície. Vianoce kresťania slávia ako deň narodenia Ježiška v Betleheme. Rodiny sa na  ne pripravovali už niekoľko týždňov dopredu. Upratovali príbytky, piekli koláče, chystali ozdoby na stromček. Obdobie príprav na Vianoce sa volá Advent.

    Krásne starodávne zvyky sa uchovali najmä na Mikuláša a Luciu. Pôvodne, keď bolo v chalúpkach málo miesta, vianočný stromček zavesili na drevenú hradu, ozdobili jabĺčkami, orieškami a slanými ozdobami. Pod stromčekom našiel miesto betlehem. Bol vyrobený zo šúpolia či vyrezaný z dreva.

    Na Štedrý večer, po celodennom pôste, zasadla rodina k stolu. Na väčšine stolov bola:

    • zapálená sviečka  jej svetlo pomáha nájsť cestu,
    • oblátky – symbolizujú spoločný pokrm všetkých kresťanov,
    • med, orechy, jabĺčka – dary prírody zabezpečujú zdravie,
    • cesnak cibuľa – chránia pred každým zlom,
    • šupiny z ryby – prinášajú do rodiny peniaze a šťastie,
    • kúsok chleba a pohár s vodou,
    • každodenné dary potrebné k životu.

    Jabĺčka mali symbolický charakter. Po večeri otec rodiny rozkrojil jabĺčko. Ak bolo zdravé, rodinu čakal pokojný rok. Každý dostal  kúsok z rozkrojeného jablka. Vianočná večera bola štedrá. Na stôl sa dostali všetky plody, ktoré sa počas roka vypestovali. Podávala sa šošovicová alebo kapustová polievka, opekance s makom, koláče a ďalšie krajové jedlá. Neskôr sa do štedrovečernej večere dostali ryby, ktoré sú dnes bežným štedrovečerným pokrmom.

    Z jedla muselo zostať i pre koledníkov a vinšovníkov. Gazdovia zobrali po troške z každého pokrmu a dali z neho i domácim zvieratám. Štedrovečernú noc oživovali koledníci, ktorí spievali koledy, vinšovali zdravie a šťastie. Vo sviatočnej pohode sa rozžiarili očká detí čakajúcich na darčeky a vyzdobený stromček. Jedna z najkrajších vianočných piesní je: Narodil sa Kristus Pán, Tichá noc, svätá noc.

    Nový rok

    Po Vianociach sa ľudia začali chystať na príchod Nového roka. Silvestrovský večer pripomínal v domácnosti Štedrý večer. Na stole bol biely obrus. Od štedrej večere pod ním zostali šupiny z kapra, mince, zrnká z úrody ako symboly bohatstva. Neporušená ostala aj reťaz, obopínajúca nohy stola, ktorá mala držať rodinu pohromade a otep slamy pod stolom, ktorý mal zabezpečiť dobrú úrodu. Za takto pripraveným stolom  všetci sedeli aj na prvom novoročnom obede. V ošatke boli orechy, jabĺčka i oblátky. Z otvorených  orechov a rozkrojených jabĺčok „vyčítali“, čo ich čaká v novom roku.

    Silvestrovský stôl bol odlišný od štedrovečerného  hojnosťou bravčového mäsa. Prehýbal sa pod ťarchou zabíjačky, klobásy, šunky, tlačenky a slaniny. Bravčovina bola symbolom hojnosti. Ľudia verili, že po celý rok budú mať na stole toľko mäsa ako na jeho začiatku.  Na Nový rok sa nesmelo jesť mäso, ktoré „malo perie“, ako napr. zo sliepky,  husi, kačice či morky. Ľudia sa báli, že by im  uletelo šťastie alebo niekto z domácnosti odíde. Už deň predtým varili podobné jedlá ako na Vianoce – kapustnica, opekance, rezance s tvarohom či makom alebo z chlebového cesta.

    Na Nový rok sa nesmelo nič vynášať z domu. Odpadky museli prvý deň v roku  zostať pod strechou. Aj ľudia zostali čo najdlhšie doma, aby zabezpečili súdržnosť rodiny. Na Nový rok sa všetci členovia rodiny museli poumývať v studenej vode, ktorú si priniesli zo studne. Voda z nich zmyla všetky choroby. Nový rok vítali chlapci hrmotom. Po dedine plieskali veľkým  pastierskym bičom. Ľudia sa oddávna držali starej pravdy: „Ako na Nový rok, tak po celý rok“. Boli k sebe milí, vyhýbali sa hádkam, alkoholu či úrazom. Vianočné stromčeky „ obrali“ až po Troch kráľoch. Trojica označila posvätnou kriedou dvere každého príbytku v dedine letopočtom a znakom GMB – počiatočnými písmenami mien Gašpara, Melichera a Baltazára. Dom tak bol chránený od stríg a všetkých zlých síl.

    Spoločný život, ktorý pred Vianocami na dedine utíchol, prerušila štefanská zábava. S troma kráľmi prišlo obdobie zábav, ktoré trvá do konca fašiangov.

     

    Koleda: Dobrý pastier sa narodil

    Dobrý pastier sa narodil,

    by ovečky vyslobodil,

    pri betlémskom salaši

    radujte sa, veselte sa, valasi.

     

    Radujte sa a plesajte,

    láskou k bohu plápolajte,

    že nám Boh dal takého,

    žiadaného nám pastiera dobrého.

     

    Keď sa jedna ovca stratí,

     on sa hľadať ju navráti,

    nebojí sa zanechať,

    pre tú jednu devätdesiat aj deväť.

  • Koľko lásky?

    Koľko lásky?

    Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Veľa. Žiaci školského internátu sa opäť zapojili  do tejto krásnej akcie aby potešili starších ľudí v tomto vianočnom čase. V krabiciach od topánok si obdarovaní nájdu maškrty, niečo voňavé a veľa veľa lásky, vďaky, porozumenia a úcty.

  • OZNAM

    Riaditeľstvo SŠI v Starej Ľubovni oznamuje rodičom a žiakom, že na základe Vyhlášky č. 281 z 2.12.2021 vydanej RÚVZ v Starej Ľubovni, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia, RÚVZ
    nariaďuje zmenu
    z prezenčného vzdelávania na dištančné vzdelávanie v čase od 6. 12. – 17.12. 2021.
    Z uvedeného dôvodu
    sa všetci žiaci školy budú vzdelávať doma.

    Úlohy žiaci dostanú v priebehu týždňa osobne,
    e-mailom, poštou, na web stránke školy cez edupage, cez sociálne siete, mobil a pod.
    Vypracované úlohy je nutné doručiť škole
    do 17. decembra 2021.
    Mgr. Z. Petríková,
    poverená vedením školy

  • Jesenné upratovanie

    Jesenné upratovanie

    Stromy hýria farbami a jesenné počasie nám praje, preto sme so žiakmi naplánovali jesenné upratovanie okolia školy. Dievčatá hrabali a zametali, chlapci odvážali nahromadené kopy odpadu na vopred určené miesto. Práca išla všetkým od ruky, a na konci ostal po nás čistý a uprataný areál. Fotoalbum

  • Prezentácia pre zamestnancov

    Prezentácia pre zamestnancov

    V októbri si zamestnanci školy prečítali prezentáciu na tému - Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka a prevencia rakoviny prsníka.

  • Prednáška z RÚVZ

    Prednáška z RÚVZ

    Mgr. Anna Kyseľová z RÚVZ v Starej Ľubovni zaujala žiakov prednáškou na tému - Bezpečný návrat domov a Fatálny alkoholový syndróm.

  • Európsky futbalový týždeň

    Európsky futbalový týždeň

    Spojená škola internátna žila minulý týždeň futbalom. Žiaci a zamestnanci školy sa zapojili do Európskeho futbalového týždňa, ktorý je jednou z najdôležitejších častí projektu rozvoja futbalu hnutia Špeciálnych olympiád. Európsky futbalový týždeň poskytuje možnosť pre všetkých milovníkov futbalu a pre ľudí s mentálnym postihnutím prejaviť svoju vášeň a lásku k futbalu a rozdeliť sa o pocit radosti z hry s miliónmi ľudí.

    Fotoalbum 

  • Oznam

    Oznam

    Riaditeľstvo Spojenej školy internátnej v Starej Ľubovni oznamuje všetkým žiakom a rodičom, že  ukončenie šk. roka a odovzdávanie vysvedčení sa uskutoční v stredu o 9:30. Po prevzatí vysvedčení sa bude vyplácať štipendium za mesiac máj 2021.

  • II. kolo prijímacích skúšok

    II.kolo_PS_2021.pdf​​​​​​​

  • Informácie pre záujemcov o štúdium

    Prijímacie konanie

    Zákonný zástupca žiaka alebo plnoletý žiak si môže podať prihlášku na štúdium prostredníctvom:

     

  • OZNAM - ŠTIPENDIUM

    Raditeľstvo SŠI v Starej Ľubovni oznamuje všetkým žiakom a rodičom, že ŠTIPENDIUM za mesiac marec 2021 sa bude vyplácať v škole v piatok 30.4.2021. 

  • 2% dane

    2% dane

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

    Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, kliknite tu vyhlásenie_o_poukazani_dane_2.pdf  Združenie rodičov je zaregistrované pod novým názvom a sídlom.

    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

    Finančné prostriedky budú použité na:

    • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
    • skvalitnenie vybavenia školy
  • Poďakovanie

    Poďakovanie

    Ďakujeme firme Calendula, ktorá poskytla dezinfekčné gély pre zamestnancov školy.

  • Naplnenosť tried po I.kole

  • ROZHODNUTIE o prijímacom konaní na nenaplnený počet miest (druhé kolo)

    Rozhodnutie_-_II._kolo_PS.pdf​​​​​​​

  • Zoznam prijatých uchádzačov

  • Počet obsadených a počet voľných miest pre prijímacie konanie

  • Prijímacie konanie 2020/2021

  • Hodnotenie a klasifikácia žiakov v 2. polroku školského roka 2019/2020

    Hodnotenie_v_2._polroku.pdf​​​​​​​

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola internátna, Levočská 24, Stará Ľubovňa
    Levočská 24, 064 01 Stará Ľubovňa
  • +421 52 4180914
    mobil: 0905 489 171
    email: ssislriad@gmail.com

Fotogaléria